Rolnictwo i hodowla

Wybór folii do produkcji kiszonki

 

Rolnictwo to dochodowy biznes, zwłaszcza, że z jednego pola można czerpać zysk kilkukrotnie w roku. W jaki sposób? Na przykład kosząc pszenicę możesz wykorzystać słomę, która pozostanie na polu. Dzięki temu powstanie kiszonka dla zwierząt. Jednak z jakiej folii korzystać, aby wytworzyć odżywczą paszę dla trzody? Jest to dobre pytanie, ponieważ zależy od tego wynik produkcji kiszonek. 

Jaką folię rolniczą wykorzystywać?

folia rolniczaPodczas wyboru folii trzeba kierować się kilkoma ważnymi czynnikami. Nawet jej barwa liczy się w jakości kiszonki. Folia rolnicza powinna posiadać biały kolor, który będzie odbijał promienie słoneczne. W ten sposób pod folią stworzy się dobra temperatura, która rozpocznie proces kiszenia słomy. Dzięki tej barwie bakterie odpowiedzialne za kiszenie zaczną działać bardziej wydajnie. Zapoznaj się z przepuszczalnością folii którą zamierzasz kupić. Przepuszczalność powietrza powinna kształtować się na poziomie dziesięciu procent. Można to porównać do domowego kiszenia ogórków w szczelnych słojach. One również przepuszczają taką ilość tlenu. Proces kiszenia musi zachodzić w warunkach prawie beztlenowych. Innym ważnym czynnikiem jest rozmiar folii. Wybieraj takie, które nie będą pozostawiać luzu w środku kiszonki. Ilość wolnego miejsca nie wpływa na produkcję, dlatego wybieraj produkty, które będą dopasowane do Twojego pola. A jak wyglądają ceny za metr kwadratowy folii? Cena się waha w granicach kilkudziesięciu złotych.

Dobierając folię najlepiej jest dowiedzieć się o kilku procesach. Najważniejszy jest proces kiszenia oraz fermentacji. Znając warunki zachodzenia tych reakcji samodzielnie wybierzesz potrzebną Ci folię. Pamiętaj o tym, aby wybierać materiały o białej barwie, ponieważ uzyskasz lepszy efekt. Kiszonka zyska wartości odżywcze potrzebne zwierzętom w okresie zimowym.