Usługi

Olejek konopny – jak i kiedy go używać?

Na rynku dostępnych jest wiele różnorodnych olejów do stosowania w kuchni. Niektóre z nich (tak jak olej słonecznikowy czy rzepakowy) cieszą się dużym uznaniem i popularnością, a inne są znacznie mniej znane w polskiej kuchni. Dziś przyjrzymy się walorom i działaniu niezbyt popularnego oleju konopnego.

Działanie i zastosowanie oleju konopnego

olej konopnyOlej konopny jest produkowany również na terenie Polski – powstaje on na bazie konopi siewnych, które w przeciwieństwie do konopi indyjskich nie posiadają działania psychotropowego. Olej konopny może być z powodzeniem wykorzystywany zarówno w kuchni, jak również w trakcie produkcji kosmetyków czy farmaceutyków. Olej konopny posiada wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych (w tym tłuszczów wielonienasyconych) i wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które należą do grupy tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – sprawia to, że pomaga on utrzymać w organizmie prawidłowy poziom cholesterolu. Dodatkowo olej z konopi posiada również kwasy omega-6 (np. kwas gamma-linolenowy), witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B oraz wiele cennych dla zdrowia pierwiastków (wśród nich między innymi wapń, cynk, magnez, fosfor). Olej z konopi można z powodzeniem dodawać zamiast oliwy do sałatek i surówek oraz dressingów – jak każdy inny olej, również olej z konopi wspomaga przyswajanie do organizmu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (czyli witamin A, D, E, K).

Oleju konopnego powinno używać się wyłącznie na zimno – poprzez wgląd na niską temperaturę dymienia oleju konopnego nie powinno się go stosować do smażenia czy pieczenia oraz stosować do obróbki cieplnej. W takich przypadkach warto jest postawić na inne oleje, które nadają się do tych celów (olej słonecznikowy czy rzepakowy).