Zdrowie i uroda

Domowy jogurt jest smaczniejszy od sklepowego

Z roku na rok przybywa wiernych fanów domowej kuchni, babcinych przetworów i smaku wędlin, czy sera z dawnych czasów, kiedy nie stosowano tylu ulepszaczy w żywności. Hasło: najlepsze to co naturalne, nie wzięło się znikąd. Ekologiczne produkty nie zawierają chemii, jedynie naturalne składniki.

Jak w prosty sposób zrobić domowy jogurt?

proste domowe jogurtySpożywając kupione jogurty, dostarczamy swojemu organizmowi sporą dawkę cukru, a przecież to owoce powinny słodzić i nadawać wyjątkowy smak produktom mleczarskim. Ponadto w sklepowych produktach znajdziemy mleko w proszku oraz żelatynę, której nie uświadczymy w domowych wyrobach. Proste domowe jogurty, można uzyskać na dwa sposoby. W obu przypadkach będzie nam potrzebne dobre, pasteryzowane mleko z wysoka zawartością tłuszczu, ponieważ to zagwarantuje nam uzyskanie gęstej, kremowej konsystencji. W pierwszym sposobie mleko mieszkamy z naturalnym jogurtem, który możemy dostać w sklepach z ekologiczną żywnością, bo taki nie będzie zawierał żadnych dodatków. W drugim sposobie, mleko mieszamy z kulturami bakterii, zakupionymi w aptece, albo w ekologicznym sklepie. Tak powstałe mieszanki wlewamy do pojemnika, który utrzyma stałą temperaturę czterdziestu stopni, ponieważ w takiej, bakterie się najszybciej namnażają. Po około ośmiu, dziewięciu godzinach, jogurt mamy gotowy. Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego pojemnika do produkcji jogurtu domowego, to za niewielkie pieniądze możemy zakupić specjalną jogurtownicę, która szybko i sprawnie wyprodukuje jogurt czy kefir. 

Domowe produkty są znacznie lepsze i smaczniejsze niż te kupione, bo zawierają same naturalne składniki. Wykonanie mieszanki na domowy jogurt zajmie nam parę minut, a resztę pracy wykonają za nas bakterie. Z takiego naturalnego wyrobu, cała rodzina będzie na pewno zadowolona.